Aseksualiteit

Hetero, homo, bi daar hebben we allemaal wel al van gehoord, niet? Maar wist je dat er ook een vierde geaardheid bestaat? Aseksualiteit heet deze geaardheid, of ook wel non-libidoisme genoemd.

Volgens ‘Gezondheidsnet’ heeft naar schatting één op de honderd mensen geen zin in sex. Bij aseksuelen is dit echter niet omdat ze hier bewust voor kiezen maar wel vanwege hun seksuele geaardheid. De lusten die opgewekt worden wanneer mensen worden blootgesteld aan seksuele prikkels worden namelijk niet herkend door aseksuelen.

Wat is aseksualiteit?

‘Alles over seks’ wijst erop dat een aseksueel persoon niet simpelweg iemand is die niet seksueel actief is. Aseksualiteit moet je dus zeker niet verwarren met kuisheid, impotentie of het ouderwetse geen-seks-voor-het-huwelijk. Een aseksueel persoon ervaart namelijk inderdaad geen seksuele aantrekkingskracht en voelt zich simpelweg niet aangetrokken tot een ander persoon maar dit betekent niet dat aseksuelen daarom ook maagd zijn. Ondanks dat aanrakingen, kussen en sex niet nodig zijn voor een aseksueel persoon, snakt hij of zij namelijk wel vaak naar emotionele en liefdevolle relaties. En omdat een liefdevolle relatie en sex vaak hand in hand gaan hebben aseksuelen dus meestal sex met hun partner. Dit is echter niet omdat ze daar zelf zin in hebben maar eerder omdat ze willen voorzien in de seksuele behoeften van partner.

Welke types zijn er?

Elke aseksueel is natuurlijk anders maar er bestaan grofweg vier verschillende types:

– Aseksuelen die zowel een libido hebben als romantische aantrekkingskracht ervaren maar geen verband leggen tussen beide

– Aseksuelen zonder libido maar die wel romantische aantrekkingskracht ervaren

– Aseksuelen met een libido zonder dat er romantische aantrekkingskracht ervaren wordt

– Aseksuelen zonder libido en het ervaren van romantische aantrekkingskracht

Welke problemen zijn er?

In Nederland zijn er momenteel nog geen praatgroepen of organisaties voor aseksuelen. Voor aseksuelen is het daarom vaak erg moeilijk na te gaan waarom ze geen zin hebben in sex omdat ze hier niet open over kunnen praten met anderen. Er bestaat een soort stigma en mensen vragen zich af waarom een aseksuel niet geïnteresseerd is in datgene waar iedereen juist wél geïnteresseerd in is.

Vaak denken niet-aseksuelen ook dat een aseksueel persoon simpelweg homo is of nog nooit goede sex heeft gehad. Dit kan voor een aseksueel erg kwetsend zijn om te horen en geeft hen nogmaals het gevoel dat ze abnormaal zijn.

Niet aseksueel en op zoek naar seks stimulans?

Kijk dan eens naar onze stukken over glijmiddel en vibrator.